Insulinooporność nie jest uznana za chorobę, ale jest to stan przed cukrzycowy, który jest alarmujący. Warto zadbać o siebie i wprowadzić do menu zbilansowaną dietę, która będzie pomocna w utrzymaniu dobrej kondycji. Insulinooporość czego nie jeść, a jakie produkty powinny znaleźć się w diecie?
Insulinooporność – co to jest?
Insulina jest hormonem, który pomaga w obniżeniu poziomu glukozy we krwi, a także uczestniczy w metabolizmie białek, glukozy i tłuszczów. W przypadku niektórych osób występuje zaburzenie, które powoduje, że organizm nie reaguje odpowiednio na insulinę. Komórki stają się odporne na jej wydzielanie, dlatego organizm jest zmuszony wytwarzać jej jeszcze więcej. Jest to stan przedcukrzycowy, który może doprowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2.
Insulinooporność czego nie jeść, by czuć się dobrze?
Najważniejsze w insulinooporności jest wyeliminowanie z diety cukrów. Napoje słodzone, słodycze, czy ciasta są wykluczone. Należy również zwracać uwagę na cukry ukryte w pokarmach, które są promowane jako zdrowa żywność. Granola czy mussli bardzo często stanowi podstawę zdrowego śniadania. Trzeba jednak zwrócić uwagę, jaka ilość cukru znajduje się w tym przetworzonym produkcie. Konieczne jest dokładne czytanie etykiet.
Bardzo ważne jest wyeliminowanie z diety sacharozy, fruktozy, syropu glukozowo-fruktozowego oraz glukozy.
Kolejnym elementem diety, który należy poważnie ograniczyć, a najlepiej wyeliminować są soki, nektary oraz musy. Trzeba pamiętać, że wbrew pozorom owoce również zawierają dużą ilość cukru. Soki często są dosładzane i nie są tak korzystne dla organizmu, jak nam się wydaje. Napoje warto zastąpić wodą, która pomoże nawodnić organizm i jednocześnie nie zawiera żadnych ukrytych cukrów.
Kolejnym produktem, który powinien być bardzo ograniczony w diecie są tłuszcze. Należy unikać zwłaszcza nasyconych kwasów tłuszczowych. Rezygnujemy również z potraw smażonych, wysokoprzetworzonych oraz konserwantów.
Białe pieczywo, chleb tostowy czy biała mąka oraz ryż również powinny zostać bardzo ograniczone.
Jakie potrawy powinny znaleźć się w menu?
Osoby, które mają isulinooporność powinny bardzo dbać o swoją dietę. Ważne jest również, by spożywały posiłki w regularnych odstępach czasu.
Dieta złożona z warzyw i owoców jest bardzo korzystna. Warto jednak pamiętać, że to warzywa powinny stanowić przewagę w menu. Wybierając warzywa i owoce należy skoncentrować się na tych, które mają niski indeks glikemiczny, zawierają błonnik pokarmowy, witaminy i minerały. Jagody, maliny, jabłka, borówki, truskawki, agrest, porzeczki, cytryny, morele – to wszystko owoce, które będą idealne. Warto również pamiętać, by spożywać je z białkiem i tłuszczem. Owoce świetnie będą pasowały do jogurtu, do którego dodamy orzechy i cynamon. Potrawa będzie prosta, zdrowa i smaczna.
W diecie dla osób, które mają isulinooporność musi również znaleźć się błonnik. Owies, soczewica, fasola, ziarna, nasiona, pieczywo ciemne oraz ciemny ryż i makaron będą uzupełnieniem diety. Warto również wprowadzić przyprawy, które mają właściwości przeciwzapalne. Kurkuma, czarny pieprz, imbir czy goździki sprawią, że potrawy będą bardziej wyraziste.
Insulinooporność jest sygnałem, że należy zadbać o siebie. Konieczne jest wprowadzenie odpowiedniej diety, obniżenie masy ciała oraz zadbanie, by każdego dnia pojawiła się aktywność fizyczna w naszym planie zajęć. Nie muszą to być ćwiczenia, które będą wymagały dużej sprawności fizycznej. Można iść na spacer, rower z dziećmi czy basen. Ważne, by był to wysiłek systematyczny.